Predsedniki kluba

1946 MITJA JAKLIČ
1947 JANEZ CERAR

Podatkov o predvojnih predsednikih PK Obla gorica Radovljica žal ni, tako, da bomo naš pregled začeli z Mitjem Jakličem in Janezom Cerarjem, predsednikoma PK Radovljica v prvem povojnem letu. Oba sta bila glavna pobudnika za obnovitev aktivnosti v plavalnem športu, prav tako pa sta uredila vse potrebne formalnosti za ustanovitev plavalne sekcije. Njuna največja vnema pa je bila v tem, da sta v tistem času nagovorila vsakogar, ki je znal “kobacati po vodi”.

1948 – 49 FRANC PIKELJ st.

Leta 1948 je bilo vodstvo plavalnega aktiva v Radovljici poverjeno učitelju Francu Piklju st., ki je bil zaslužen, da je v teh dveh letih v klub privabil veliko mladih plavalcev. Ponovno pa so oživeli tudi skoke s stolpa. V tem času so Radovljičani nastopali skupaj z Blejci, v okviru Sindikalnega športnega društva “Dr. France Prešeren”.

1950 – 54 MIRAN KENDA

Miran Kenda je bil alfa in omega PK Radovljica v prvih petdesetih letih, saj je “pol stoletja” na bazenu preživel kot trener, organizator in predvsem mentor mladim plavalcem, skakalcem v vodo in vaterpolistom. V letih 1950 – 54 pa je bil tudi predsednik kluba. O njegovem zelo uspešnem predsednikovanju priča podatek, da je takrat v klubu treniralo preko sto članov.

1955 GORAZD KACJAN

Leta 1955 je v klubu treniralo že 130 članov, ki so postavili zahtevo po ločitvi od Blejcev. Prvi predsednik samostojnega kluba je tako postal Gorazd Kacjan.

1956 – 67 JOŽE BUFOLIN

Jože Bufolin je bil predsednik v najtežjih časih PK Radovljica. Objekt je bil namreč zelo zanemarjen, saj so kmalu po vojni izkopali vodovodne cevi in v bazen je ob večjih nalivih pritekla kalna voda. Ker tudi ni bilo čistilnih filtrov, so morali vodo menjati tudi do štirikrat na leto. Več kot desetletje je bilo potrebno, da so se pripravili na temeljito obnovo kopališča. Spomladi leta 1966 so bazen “podrli” in pričeli s temeljito obnovo, ki je bila končana poleti 1967.

1968 JOŽE JEŠE

Jože Ješe, ki je bil med glavnimi pobudniki za obnovitev bazena že takoj po vojni, je bil “začasni predsednik” kluba le slabo leto.

1969 – 74 PETER VOGELNIK

Peter Vogelnik je bil prvi pravi predsednik, ki je prevzel delovanje kluba v izboljšanih pogojih. Toda Jože je hotel še več in bazen je v začetku sedemdesetih let dobil še osvetlitev (reflektorje), kar je treninge in tudi prijetne urice ob bazenu podaljšalo krepko v večerne ure.

1975 – 77 MATIJA MARKELJ

V tem obdobju so poleg plavalcev, ki so dosegali velike uspehe trenirale tudi tri generacije vaterpolistov. V Radovljici so imeli člansko, mladinsko in pionirsko ekipo.

1978 – 81 VINKO MAGISTER

V njegovem času se je izboljšala tehnična oprema kluba (štartne rampe, proge PVC,…); skupaj z Alojzom Cilenškom pa sta sama izdelala napravo za elektronsko merjenje časa. Člani so opravili sodniške izpite, klub je bil sam sposoben organizirati prve mednarodne tekme na radovljiškem kopališču. Plavalci so dobili enotne trenirke, kopalne plašče, kapice in brisače, še najbolj veseli pa so bili kombija VW, s katerim so rešili problem prevozov.

1982 – 2011 JOŽE REBEC

Jože Rebec, sicer odličen balinar (nosilec srebrne medalje v balinanju – četvorke, Grenoble 1982), je bil velik entuziast tudi v plavalnem klubu. Prvič je v PK Radovljica posegel leta 1967, ko je kot predsednik Krajevne skupnosti Radovljica veliko pripomogel k prvi posodobitvi radovljiškega kopališča. Leta 1982 je prevzel funkcijo predsednika kluba in bazen je iz leta v leto pridobival

Rodil se je leta 1937 na Ptuju, z balinanjem je začel v Ilirski Bistrici in nato v Ljubljani leta 1954. Aktivno je začel trenirati balinanje v klubih »Primorje« in »Partizan« Trnovo. Od leta 1964 stanuje v Radovljici in je sodeloval pri ustanavljanju Balinarskega kluba Radovljica. Kot športnik je bil odličen balinar. Srebrna medalja v četvorkah s SP 1982 je bila druga medalja kateregakoli športnika iz radovljiške občine na SP.

Dolgoletni predsednik Balinarske zveze Slovenije in od leta 1982 tudi predsednik Plavalnega kluba Radovljica. V tem času je aktivno sodeloval pri prvi prenovi kopališča že v letu 1967. Nato pri izgradnji toplotnega ogrevanja bazenske vode v letu 1978.

V letih njegovega predsednikovanja je bazen dobil današnjo podobo: samo v zadnjih letih je kopališče dobilo moderen letni bazen olimpijskih dimenzij, moderen fitness studio ob bazenu, nove garderobe, nove sanitarije pod bazenom, v letu 2001 pa je sodeloval pri gradnji novega otroškega bazena in pri postavitvi presostatične hale preko olimpijskega bazena v zimskem času. Pod njegovim vodstvom se je klub razvil v najboljši plavalni klub v državi v letu 2000 in 2001 po številu osvojenih medalj na državnih prvenstvih v vseh kategorijah.

Od leta 1983 je predsednik Balinarske zveze Slovenije, od leta 1997 dalje je prvi podpredsednik Plavalne zveze Slovenije in član mednarodne balinarske zveze – F.I.B.. Za funkciji v obeh zvezah je potrjen še za nadaljnja 4 leta.

Veliko o predsedniku povesta tudi podatka, da je bazen že peto leto zapored prejel Priznanje za najbolj urejeno letno kopališče v Sloveniji in podatek, da so plavalci na DP za leto 2001 v vseh kategorijah osvojili skupaj 234 medalj. V preteklem letu so plavalci Plavalnega kluba Radovljica zasloveli v vseh kategorijah: Anja Klinar je postala zmagovalka evropskih olimpijskih dnevov mladih (Murcia, Španija), Tamara Sambrailo je na MEP na Malti osvojila dve medalji (srebrno in bronasto), Urška Slapšak pa je na SP v Fukuoki na Japonskem z devetim mestom (50 delfin) dosegla najboljšo žensko slovensko uvrstitev v zgodovini SP. Tudi v letošnjem letu so plavalci Plavalnega kluba Radovljica dosegali izredne uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Alenka Kejžar je na Svetovnem članskem prvenstvu v Moskvi osvojila srebrno medaljo na 400m mešano, ter na Evropskem članskem prvenstvu v Berlinu dosegla tretje mesto na 200m mešano. Tamara Sambrailo je osvojila srebrno medaljo na Evropskem mladinskem prvenstvu v Linzu na 50m prsno.

2012 – ALEŠ KLEMENT

SOCIALNA OMREŽJA

Spremljajte naše aktualne novice preko naših socialnih omrežij.